Bine ai venit OASPETE Cauta | Teme active | Membri | Intrare | Inregistrare

Accident 01.01.2009 Poiana Brasov Optiuni · Vizioneaza
adi.buzan
Postat: Friday, January 02, 2009 1:32:20 PM
Nivel: Advanced Member
Groupuri: Moderator

Intrat: 10/16/2008
Postari: 14
Puncte: -105
Locatia: Bucuresti
Buna ziua,

a-si dori sa stiu detalii despre cum s-a petrecut.
Am inteles ca a decolat din Poiana Brasov, de langa telegondola si ca a avut parte de trei inchideri asimetrice, ultima fiindu-i fatala. Am inteles din povesti ca ar fi cazut in brad... pana jos.

La spitam a ajuns in coma de gradul 2-3 si am aflat ca a avut un politraumatism major. Contuzie cerebrala cu hematom, coaste rupte cu perforare de plaman si bazin cu fractura multipla, hemoragie interna masiva. A decedat la spital in cateva minute.

Intrebare ptr cei care au fost acolo si pentru cei care stiu, pare normal sa transporte un accidentat cu politraumatisme cu sania cu motor? Sa inteleg ca au vrut sa ajunga rapid in spital nu contau alte posibile...alte traume?

A fost elevul meu la parapanta zbura din 2004, licenta de prin 2007, valabila pana in 2012.

Parapanta Trekking ODYSSEY
Competition
AFNOR Competition
AFNOR Performance

http://www.trekking.fr/
http://www.para2000.org/

DUMNEZEU SA-L IERTE

PS eu nu am fost la zbor in ziua aceea, stateam la gazda cu copii si-l asteptam sa bem un pahar de vin. L-a refuzat de dimineata ptr mai tarziu... si

Adrian BUZAN
instructor de zbor
Ro-Bucuresti
mobil: +4-0722.885. 946
fax: +4-0318.169. 959

adi_buzan@yahoo. com
id skipe: adysky2005
gtalk: adi.buzan

BLUE SKY!
scaf
Postat: Saturday, January 03, 2009 2:20:30 AM
Nivel: Newbie
Groupuri: Member

Intrat: 1/2/2009
Postari: 1
Puncte: 3
indeo
Postat: Saturday, January 03, 2009 2:32:08 PM

Intrat: 1/3/2009
Buna ziua,

Pe George l am cunoscut pentru prima si ultima data in acea zi de inceput de an...

Am urcat cu el cu masina din Brasov pana in Poiana. Pe drum am aflat ca are licenta de parapanta si ca zboara si cu Delta.
Am cautat loc de parcare, a lasat schiurile copilului venit cu alta masina. Am luat echipamentul si ne am indreptat spre telegondola.

In tot acest timp nici un parapantist in aer.
La telegondola am intalnit un fost coleg de scoala care ne a spus ca s a zburat de dimineata (2 zboruri parca) dar ca nu era prea ok si ca "e lume" sus si asteapta, poate se mai lasa.

Am luat bilet si am urcat impreuna cu George sa ii intalnim pe baieti, sa vedem ce si cum.
Ajunsi la locul de decolare de langa telegondola.

Nu era nici un parapantist, nici un sac, nici o aripa la vedere.

Avand in vedere ora inaintata si absenta pilotilor, mie mi-a fost clar ca ziua de zbor e inchisa.
Tocmai ii spuneam, autoironic, ca e prima data cand trebuie sa cumpar si bilet de coborare.

El imi spune ca face o singura incercare, daca rateaza, strange si pleaca.
Vantul batea in rafale. cand nu batea era un calm aparent ok, cel putin jos. Cand batea insa era turbulent.
A spus ceva de ceas, ca ar fi bine sa vedem periodicitatea etc. etc.
Era clar ca omu mai vazuse conditii de genul si chiar mi a spus ca cu Delta a zburat in conditii mai rele.
Eu am adus vorba, pe ocolite, de R1, ca daca esti pe panta, mai ales intr un loc dedicat de zbor, si nu e nimeni, nu zbori. Dar fiind cu licenta si fiind si pilot de Delta, am zis ca nu are sens sa ma bag eu in seama sa ii dau sfaturi, stie ce face si e constient de conditia meteo.

A scos aripa, a descurcat suspantele, a legat chingile. In timpul asta aripa se agita pe sol, de cateva ori a trebuit sa o tin.

S a asezat lanaga stalpul de la gondola, pt ca vantul batea dinspre telegondola spre telecabina , cand stai gata de decolare (vest ?)

A decolat cu fata, foarte ferm, foarte hotarat.

A ridicat Aripa deasupra, s a uitat la ea, l a furat usor spre dreapta, a compensat, si a iesit in fata.
La nici 10 metri de panta o rafala il impinge spre cablurile de la telecabina , in dreapta, destul de aproape de ele , vireaza stanga destul de accentuat.
Inainteaza un pic si are o asimetrica.
Deja balansul lui incepuse sa fie f mare.

Ce m a socat nu a fost manifestarea aripii care oricum se agita si avea inchideri,(dar nu ceva extraordinar) ci mai ales pendularea corpului lui. Retin ca mainile ii erau f departate de corp.

Am fost iarasi uimit ca era f mult sub cablurile de la telecabina (posibila descendenta sau manevrele lui repetate de a stabiliza aripa)

Stiind directia vantului, a pus aripa fix in vant, si din unghiul in care eram (eu la decolare), el fiind fix in fata mea, usor in dreapta, am vazut f clar cum zvacneste inapoi, sa zic 3 -4 metri. O noua rafala l a dat si mai inapoi spre Padurea din dreapta.

Au continuat manevrele de stabilizare/control ale aripii, aripa avand insa un comportament f violent.
La un moment dat l am pierdut pe el din campul vizual, sub panta , eu nemaivazand decat voalura de la jumatatea suspantelor in sus.

Era si departe oarecum, parca si printre brazi , cel putin asa mi se parea mie de unde eram.
La un moment dat observ foarte clar un viraj fff strans dreapta (fix spre panta ) , in forta, dupa care depresurizare brusca a voalurii.

Am alergat spre el, cand am ajuns lumea deja era in jurul lui si sunase la 112. Era cu capul in jos in zapada iar picioarele in sus. Cineva i a degajat zapada din jurul capului si am observat ca respira.

Eu i am desfacut o carabina, cealalta fiind sub el.
La 3 minute au venit si salvamontistii, au taiat chingile, i au imobilizat gatul cu gulere, l au pus pe targa si au placat cu sania cu motor.

Eu am ramas sa iau echipamentul. Casca era mai jos la cativa metri. Nu am avut curiozitatea sa vad daca e crapata sau nu. Am strans aripa in sac si am luat seleta. In timp ce bagam aripa in sac am observat ca era sfasiata la un colt. Iarsi nu am avut curiozitatea sa vad cat de ampla e ruptura, cate suspante rupte etc.

Un coleg s a oferit sa duca aripa pana la decolare, eu urcand cu seleta direct pe partie.
Am coborat imediat cu telegondola cu tot echipamentul.

Nu parea genul cu frustrari, care sa demonstreze ceva, cuiva, mai ales ca imi spusese ca cu o zi inainte zburase de 5 sau 7 ori.

L am cunoscut pentru prima si ultima data pt ...2 ore:

-mi a adus aripa mea de la o schimbare de suspanta
-am urcat impreuna in Poiana
-a decis sa decoleze
-i-am carat aripa ultimului zbor, cu suspantele sfasiate
- ....

Nu am fost de acord cu decizia lui de a decola cand nu era nimeni la panta, dar i am respectat o!

DUMNEZEU SA IL ODIHNESCA!

Cristi G.
Neofitul
Postat: Saturday, January 03, 2009 3:55:18 PM
Nivel: Member

Intrat: 10/17/2008
Postari: 3
Puncte: 9
Locatia: Brasov
Dumnezeu sa il odihneasca, Cristi.
Si tie iti multumim pentru postare; avem cu totii de invatat multe din ea.
kronos
Postat: Saturday, January 03, 2009 7:48:15 PM

Locatia: Timisoara
Inainte de toate, Dumnezeu sa-l odihneasca.

Sunt un pilot cu experienta medie. Avand in vedere debandada de pe rofreefly nici nu am postat acolo vreodata ceva, insa aici imi permit sa imi exprim o nedumerire (ca sa nu-i spun o intrebare revoltata).

Din post-ul lui Adi inteleg ca pilota un trekking Odyssey. Asta e competitie din '95 ... mai e ceva de spus !?
Fara sa citesc alte lamuriri din partea martorilor, cand am citit post-ul lui Adi, deja 50%(daca nu mai mult) din dilema accidentului imi era rezolvata (punct de vedere personal) ... competitie din '95

Sunt singurul revoltat de asta? Daca omul era constient ce ghiulea zboara, mai ramane totusi problema constientei celor care vand asa ceva. Din pacate cazul nu e singular, stiu destule cazuri in care piloti cu experienta vand (sau incearca sa convinga) incepatorilor sau celor cu experienta medie astfel de aripi care in loc de seleta ar trebui sa aiba sicrie.

Poate acest eveniment trist va fi un pas catre o reglementare in acest sens.

Pacat ....
adi.buzan
Postat: Saturday, January 03, 2009 9:27:20 PM

nu am vandut nimic, zboara din 2004, a fost alegerea lui aripa si a fost data (la alegere) sa zboare la Varset in Serbia la scoala de piloti profesionisti. Avea aripa le el de cateva luni si mai zburase cu ea.
Avea licenta din 2007, licenta motodelta. Stia ce zboara si pe ce vreme zboara. Cu o zi inainte a facut cca 7 zboruri in Poiana Brasov. Restul fara cuvinte.

Adrian BUZAN
instructor de zbor
Ro-Bucuresti

adi_buzan@yahoo. com

BLUE SKY!
Stelian
Postat: Saturday, January 03, 2009 9:50:11 PM

Postari: 4
Puncte: 12
Locatia: pitesti
Tristete mare si la Pitesti.
Au inceput sa se franga aripile noastre...
Colegul nostru Vali anul trecut la un zbor de pe Cozia a avut de cateva ori aripa sub el. Acum imi dau seama cat de norocos a fost. Si cred ca a contat mult si aripa care era noua. Intr-o situatie asemanatoare am intrat si eu odata in aceasta primavara. Am si pov despre ea. Primul reflex a fost sa fac urechi cat mai mari si cu chiu cu vai am aterizat aproape de decolare printre copaci, fara sa dau drumu urechilor. Colegii au chicotit putin pe seama mea dar eu m-am simtit bine ca eram intreg. Poate si in cazul de fata era o solutie. Sau rezerva...
Va multumim pentru relatari si sper ca asta sa fie ultimul accident fatal din Romania.
Dumnezeu sa-l ierte, sa-l odihneasca si sa-i intareasca familia si prietenii!
matteo_tgv
Postat: Saturday, January 03, 2009 11:35:49 PM

Postari: 2
Puncte: 6
Locatia: Targoviste, jud. DB
Salut,

cu mare tristete scriu acum.

L-am cunoscut pe George destul de bine. Era un om deschis, calm si senin. In nici un caz nu parea genul care sa-si asume riscuri inutile. Nu pot sa-mi dau seama ce a fost in ziua aia. Probabil ca niciodata nu suntem suficient de pregatiti pentru a sti, de fiecare data, cand sa nu...

Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui!

E mult prea pacat sa se intample asemenea nenorociri. Si, pana la urma, nici un zbor nu e atat de important incat sa nu ne mai intoarcem acasa la aceia care ne asteapta sa ne stranga in brate.

Stiu ca poate nu e momentul dar vreau sa spun cateva lucruri pe care, de multe ori, le-am vazut insuficient sau deloc respectate:

1. Zborul cu orice pret nu se face! (de la dl. Mugurel Ionescu citire)
2. Nu se zboara singur! (scrie si-n lege!)
3. Vezi ce fac pilotii locali. Daca ei nu sunt pe panta, inseamna ca e foarte probabil ca ceva nu e ok. Intai da-le cateva telefoane si apoi vezi ce faci.
4. La cel mai mic dubiu, abtine-te!
5. Nu va fie jena sa-i opriti, cu fermitate, pe ceilalti atunci cand simtiti ca ceva nu e ok!
6. Zburati cu frica penca ea va aduce intregi acasa! (de la dl. Ioan Ignat citire)
7. Nimic nu e mai important decat sa te intorci intreg la ai tai!

Dumnezeu sa-l odihneasca pe prietenul nostru!

Aveti grija de voi! Nimeni altcineva nu o poate face mai bine decat voi insiva.

Indurerat,
Matteo
Neofitul
Postat: Sunday, January 04, 2009 9:53:23 AM
Nivel: Member

Postari: 3
Puncte: 9
Locatia: Brasov
Mateo, daca mai adaugi inca 3 vorbe de duh, bine ticluite si pline de esenta, ai avea gata elaborat DECALOGUL parapantistilor. Felicitari!
adi.buzan
Postat: Sunday, January 04, 2009 9:03:00 PM

maine in jurul orei 13 la cimitirul Metalurgiei de langa Metro Berceni va avea loc imormantarea colegului nostru GORGE PAUN, se va muta la escadrila din cer...

Adrian BUZAN
instructor de zbor
Ro-Bucuresti

adi_buzan@yahoo. com

BLUE SKY!
Utilizatori pe tema
Guest

Sari la
NU poti posta noi teme in acest forum.
NU poti raspunde la teme in acest forum.
NU poti sterge postari la acest forum.
Nu poti edita postari la acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaj in acest forum.

[Main Forum RSS] : RSS

FlatEarth Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Sustinut de Yet Another Forum.net versiunea 1.9.1.8 (NET v2.0) - 3/29/2008
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Acesta pagina a fost generata in 0.153 secunde.